Ten włoski placek smakuje lepiej niż pizza! Zrób raz i zakochasz się bez pamięci

Dodano:
Scarpaccia Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Ten lekki i obłędnie chrupiący placek z delikatną cukinią to smak słonecznej Italii. Scarpaccia smakuje lepiej niż tradycyjna pizza. Raz spróbujesz i przepadniesz!

Kiedy wracam z wakacji, często wspominam kulinarne odkrycia. Jednym z moich ulubionych przepisów, które przywiozłem z urlopu, jest włoska scarpaccia. To niezwykle prosty placek z cukinią, pochodzący z Toskanii, a dokładnie z okolic Viareggio. Jest to danie, które oddaje całą esencję włoskiego lata – świeże warzywa, zioła, oliwa z oliwek i aromatyczny parmezan. To idealna propozycja na lekki obiad, kolację, przystawkę, a także przekąskę.

Jak zrobić scarpaccię?

Przygotowanie Scarpaccii nie wymaga specjalnych umiejętności, długiego wyrabiania ciasta i zakupu drogich składników. Robienie włoskiego placka rozpoczynam od pokrojenia jędrnej, świeżej cukinii w bardzo cienkie plasterki (około 2 mm). Najlepiej pokroić cukinię na mandolinie, dzięki czemu wszystkie plasterki warzywa będą miały taką samą grubość. Cukinię solę i odstawiam na 30-60 minut, żeby puściła wodę, a następnie odsączam. Wody z cukinii nie można wylewać – posłuży jako spoiwo dla mąki.

Jak i w przypadku pizzy rodzaj mąki ma znaczenie. Obłędnie chrupiący i aromatyczny placek z cukinią robię, łącząc mąkę pszenną (najlepiej mąkę do pizzy – typ 00) z mąką kukurydzianą. Wodę z cukinii i mąkę wyrabiam, aż powstanie gęste, klejące ciasto, które przekładam do posmarowanej oliwą formy do tarty (używam formy o średnicy 30 cm). Wskazówka: plastry cukinii można również wymieszać z ciastem lub dodać część cukinii do ciasta i wymieszać, a resztę warzywa wyłożyć na wierzch placka.

Ciasto nie wymaga wałkowania – wystarczy je rozprowadzić równą warstwą i uklepać, wyłożyć dodatki i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Placek z cukinią piekę w mocno nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut (aż stanie się rumiana i chrupiąca). Czas pieczenia zależy od rodzaju i mocy piekarnika.

Przepis: Placek z cukinią (scarpaccia)

W tym daniu proste składniki zamieniają się w coś naprawdę zaskakującego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
1 godz. 20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
328 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 00
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 łyżka drobnej bułki tartej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, pokrój w plasterki, umieść w misce, dodaj sól (około 1 łyżeczki), wymieszaj i pozostaw na 30-60 minut, żeby puściła wodę, a następnie odciśnij.
  2. WykonanieDo miski z wodą z cukinii dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Wyrób jednolite, gęste ciasto. Posmaruj formę około 1 łyżką oliwy (możesz też użyć papieru do pieczenia). Dodaj ciasto i wylep dno oraz brzegi. Wierzch ciasta posmaruj oliwą z oliwek (1-2 łyżki), oprósz serem i bułką tartą, a następnie dodaj cukinię i posiekany rozmaryn oraz skrop wierzch resztą oliwy.
  3. PieczeniePiecz w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-40 minut lub do zrumienienia.

Chrupiący i aromatyczny placek z cukinią wybornie smakuje na ciepło i na zimno. Przed podaniem scarpaccię można udekorować świeżymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem i oregano.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...